CPH FW SS18: Interview med Soeren Le Schmidt

Soerenleschmidt1IMG_2611
Soerenleschmidt2
IMG_2610

Kære Læsere. I dag har jeg et særligt spændende indlæg til jer, som jeg har glædet mig meget til at udgive. Under modeugen fik jeg nemlig muligheden for at interviewe den 28-årige danske designer Soeren Le Schmidt, som pt. designer for Stasia og har gjort det siden 2015. Jeg mødte ham til en kort snak et par timer inden det storslåede Stasia show på Hotel D’Angleterre sidste onsdag. Han var glad, smilende, veloplagt og fuld af overskud – på trods af, at der kun var få timer til at det store show skulle stå klar. Og jeg må nok indrømme; at jeg blev slået lidt bagover af hans charme, men også af hans ærlige og imødekommende facon. For på trods af sine kun 28 år, er Soeren Le Schmidt allerede et ret etableret navn i den danske modebranche… Så jeg var både starstruck og charmeret!

Hvis I ikke allerede kender Soeren Le Schmidt, så lad mig kort fortælle jer om ham. Han er uddannet skrædder fra CPH Vest og har befundet sig i modebranchen siden 2007. Her har han blandt andet arbejdet som designer og produktionschef hos David Andersen, samt som stylist på X-Factor… Nå ja, og så klæder han store stjerner på som f.eks. Ida Corr, Eva Harlou, Sarah Grünewald og Burhan G. Og senest har han så slået pjalterne sammen med ét af Danmarks mest glamourøse couture brands: Stasia.

 

 1. Har du altid vidst, at du ville være designer?
  Jeg har altid vidst, at det var dét jeg ville. Min farmor syede og havde et studie, hvor jeg hang ud, tegnede og fik lov til at gå amok på hendes symaskiner. Der var ikke rigtig nogle grænser – jeg fik bare lov til at dyrke kreativiteten. Så på den måde har jeg altid vidst, at det var dét jeg ville. Så var jeg nok bare mere i tvivl om, hvorvidt det skulle være en designuddannelse eller det mere håndværksmæssige.
 1. Og var det så derfor du valgte CPH Vest?
  Ja, idéerne har altid været der – og derfor ville jeg hellere dygtiggøre mig indenfor det håndværksmæssige. Og det var derfor, at jeg valgte at tage en skrædderuddannelse. Jeg synes lidt, at det er et glemt fag.
 1. Hvor samler du din inspiration?
  Jeg rejser rigtig meget. Jeg bliver meget inspireret af arkitektur, museer og af at møde nye mennesker. Jeg har altid en blok med mig. Men meget af min inspiration finder jeg i arkitektur og de arkitektoniske linjer – jeg gik også på arkitektskolen en overgang.
 1. Dét du siger dér med de arkitektoniske linjer, det synes jeg ses rigtig meget i dine designs. Det er jo meget linjerne, der går igen. Og det tænker jeg, at det er et rigtig spændende møde mellem dig og Stasia, som er meget mere blonder, silke og meget feminint! Hvor dine designs typisk er mere minimalistiske?
  Det er meget mere minimalistisk! Og også mere grafisk på en måde. Og det vil man også kunne se i den nye Stasia kollektion. Vi har kørt nogle af mine ting og idéer ind i kollektionen og på showet, for netop at give det et twist, selvom det er to meget forskellige verdener med blonder, perler og sten – og så mit som er mere minimalistisk og arkitektonisk – så mødes det på en eller anden måde ret fint. Det håber jeg i hvert fald.
 1. Hvilke erfaringer tager du med dig til Stasia?
  Jeg ved, at Stasia synes det er meget befriende at min tilgang til design er mere minimalistisk. Jeg synes jo, at en blondekjole er mere elegant og sexet, hvis den ikke har alt muligt finish på – så bliver det hurtigt ost med ost på! Jeg kan bedre lide, at man skærer det helt ind til benet. Det synes jeg giver et meget stærkere udtryk.
 1. Hvordan kom samarbejdet mellem dig og Stasia på benene?
  Vi havde talt om det over flere omgange. Men tidspunktet havde bare ikke været rigtig for mig. Men efter at jeg havde siddet og designet hos David Andersen i et par år, så havde jeg brug for at lave noget andet end det sorte og asymmetriske. Også for at vise, at jeg kunne andet. Og synes jeg, at det var sjovere at tage et brand som Stasia, som er noget helt andet. Plus at Stasia er et brand, der er så langt fra dét jeg selv laver, så det kommer ikke i karambolage med hinanden.
 1. Hvordan havde du det med at skulle arbejdet sammen med Stasia, som har over 25 års erfaring?
  Jeg tror, at vi havde stor respekt for hinanden. Og Stasia havde lyst til at der skulle ske noget nyt – og der skulle nogle nye, unge øjne på. Og vi kender jo hinanden fra branchen – og jeg synes, at hun er både skør og skøn, så derfor gik vi bare ret godt i spænd fra starten. Og hvor hun har hendes (designs, kjoler red.) og jeg har mit, så går det bare op i en højere enhed.
 1. Du har også arbejdet som stylist på X-Factor – og det er jo en helt anden verden end couture verdenen. Fortæl om det?
  Jeg har arbejdet lidt som stylist på freelance basis – og har lavet lidt forskellige shows som f.eks. The Voice, X-Factor, Knæk Cancer og forskellige TV-produkter. Og jeg synes egentlig, at det er rigtig sjovt, for der kan man dyrke kreativiteten på en helt anden måde.
 1. Hvad tror du det er der gør – og har gjort – at du har fået så stor succes i modebranchen på trods af din unge alder?
  Jeg har et stort netværk – både indenfor musikindustrien og modebranchen.
 1. Hvor meget tid har du til dine egne Soeren Le Schmidt designs, nu hvor du også designer for Stasia?
  Altså jeg har travlt, men det er dejligt! Jeg arbejder primært med mit eget – fem ud af ugens syv dage, der arbejder jeg med mit eget. Men jeg synes stadig, at det er rigtig sjovt at designe hos Stasia – og hun synes heldigvis, at det er fedt, at jeg laver mit eget. Og det er altså de færreste designhuse, som ellers ville synes det. Så det synes jeg bare er så rart! Så kan jeg sidde og designe helt feminine blondekjoler hos hendes, og få den lyst styret dér. Og hos mig selv kan jeg designe noget som er lidt mere minimalistisk og råt.
 1. Jeg ved, du er fra Ølgod (Vestjylland). Hvordan er det at komme hjem til Ølgod, når man er en stor couture designer i København?
  Det er hyggeligt nok (siger Soeren og griner varmt).
 1. Kan du sætte nogle ord på den nye Stasia kollektion?
  Den er lidt mere ung end de tidligere Stasia kollektioner. Og der er knapt så mange store selskabskjoler – vi har tænkt mere evening wear end galla. Der er cocktailkjoler, suits og også hverdagsting, men i lækre metervarer. Stasia er kendt for de lækre, franske blonder – og det synes jeg, at man skal dyrke! Så lækre metervarer, lækre snit og knapt så stor galla, for det er Danmark ikke til.
 1. Hvad har inspireret dig og Stasia – og hvordan kommer jeres samarbejde til udtryk i denne kollektion og til showet?
  Jeg kunne godt tænke mig, at det blev mere ungt og med mere kant – men at det stadigvæk er en klar Stasia ting! Og så gjorde vi det, at vi kørte nogle af mine ting ind over showet – og Stasia havde nogle idéer til nogle kjoler – så samlede vi det og på en eller anden måde gik det op. Man kan se at jeg er ind over, og man kan se at Stasia er ind over – og det tror jeg er vigtigst.
 1. Hvordan er jeres samarbejde? Er der nogle punkter hvor I clasher rent professionelt og designmæssigt?
  Nej, det er der faktisk ikke. Der er helt sikkert nogle punkter, hvor hun tænker, at det (designs m.m. red.) er for meget mig. Og nogle gange synes jeg, at det er lidt for pyntet. Men på en eller anden måde finder vi altid en meget god løsning.
 1. Hvem forestiller du dig, at kunden er til den nye kollektion?
  Der er selvfølgelig alle de kunder, som er der i forvejen. Og i og med at vi er on schedule* (under modeugen red.), så kommer der rigtig meget udenlandsk presse – og det synes jeg er ret vigtigt, at udlandet også ser, at Danmark kan netop denne type shows. Lige nu er moden meget street, men man skal bare ikke glemme at der også er kunder til sådan noget dér (Stasia Couture design red.).
 1. Hvilken oplevelse håber du, at gæsterne til showet tager med sig herfra?
  Jeg håber, at de ser, at der er en rød tråd i showet – musikken, modellerne, kollektionen – så det hele bare går op i en højere enhed.
 1. Sidste spørgsmål: Hvad håber og tror du, at fremtiden bringer for dig?
  Jeg håber og tror, at jeg får mere at lave med mit eget (brand/design red.). Og så har jeg nogle forskellige små projekter i støbeskeen, som jeg ikke helt kan løfte sløret for endnu. Og så kunne jeg godt tænke mig at lave flere collabs.

Det var interviewet! Jeg håber, at det var ligeså fornøjeligt at læse, som det var at lave. Jeg kan afslører, at der blev grinet rigtig meget under interviewet – og det var sjovt for mig at genhøre, mens jeg skrev det ind til jer. Men i og med at jeg lyder som en femårig på optagelser, så vil jeg spare jer for lydfilen. Om end Soeren lyder enormt charmerende, sød og rar derpå! Og hvad han har af spændende planer i fremtiden, det må vi jo bare alle sammen holde spændt øje med! I know I will.

Tak til Katrine for hjælp til billeder m.m.

I morgen kan I glæde jer (helt vildt!) til at se billederne fra Stasia showet, som Soeren Le Schmidt er co-designer på. Vi blogges ved.

XO Lise 

*on schedule: Under modeugen er der som regel to tidsplaner – on schedule og off schedule. On schedule er den tidsplan som pressebussen kører til under modeugen – og flest officielle medier dermed deltager i. 

Bookmark permalink.

Kommentarer

 1. Fedt indlæg søde, flere af dem tak :D

  • Tusind tak. Åh ja, jeg ville faktisk også gerne lave mere af den slags… Det må jeg lige se, om jeg ikke kan få sat i stand :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *